Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante

O centru

Mjesto dodira rijeke i mora, razmjene znanja i iskustava

Posjetiteljski centar "Kanal sv. Ante" je centralno mjesto za prezentaciju bioraznolikosti te prirodnih i kulturnih vrijednosti zaštićenih područja Šibensko-kninske županije, namijenjeno informiranju i edukaciji posjetitelja. Izložbeni sadržaji uključuju niz multimedijalnih interaktivnih prikaza flore i faune, posebice podmorja, koje uključivo s uređajima virtualne stvarnosti posjetiteljima omogućuje neposredan doživljaj prirodnih i kulturnih vrijednosti prvenstveno kanala i ušća Krke, a potom i ostalih zaštićenih područja Šibensko-kninske županije.

Posjetiteljski centar "Kanal sv. Ante" nalazi se u uvali Minerska, jednoj od najpristupačnijih uvala Kanala sv. Ante, do koje se može doći kopnom, ali i morskim putem.

Posjetiteljski centar u Kanalu sv. Ante (foto G. Šafarek)Na lijevoj strani kanala vojska bivše Jugoslavije - JNA sagradila je kompleks vojnih objekata, skladišta i pristaništa s pripadajućom infrastrukturom te je ovaj prostor bio nepoznat čak i šibenčanima sve do prije dvadesetak godina jer je tamo pristup bio strogo zabranjen.

Vojsci se ne može zanijekati da je u nekim elementima održivo gospodarila prostorom, uvažavajući njegove vrijednosti – tome u prilog svjedoče stotine metara suhozida koje je izgradila u okolini centra te očuvana flora i fauna ovog područja nakon odlaska vojske.

Odlazak JNA iz Minerske ovjekovječen je jednim od ponajboljih i najgledanijih suvremenih hrvatskih filmova. Film „Kako je počeo rat na mom otoku“ sniman je i ovdje, inspiriran je stvarnim prosvjedima koji su se odvijali ispred vojarne JNA u Šibeniku, a autori su mu šibenčani Ivo i Vinko Brešan.

 

Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante:
Uvala Minerska bb, Šibenik
Tel: +385 22 436 300

e-mail:centar@kanal-svetog-ante.com