Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

UNESCO kulturna baština / Tvrđava sv. Nikole – svjetska baština

UNESCO kulturna baština

 

Tvrđava sv. Nikole – svjetska baština
Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća

 

Godine 2017. Tvrđava sv. Nikole upisana je na Popis svjetske baštine UNESCO-a u sklopu zajedničke transnacionalne nominacije ”Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća”, koju još čine obrambeni sustav Zadra, utvrđeni grad Bergamo, utvrđeni grad Peschiera del Garda i grad-tvrđava Palmanova u Italiji, te grad Kotor u Crnoj Gori.

 

Tvrđava je dio linije što je tvore šest mletačkih obrambenih fortifikacija, a koja se proteže, u duljini od tisuću kilometara, od talijanske regije Lombardije, preko hrvatske obale Jadrana, pa sve do Crne Gore. Osim zaštite Stato da Terra, kopnenog zaleđa, Mletačka Republika, organizirala je i obranu Stato da Mar, morskih putova i luka na Jadranu i istočnom Mediteranu.

 

Nakon što je Skradin 1522. pao pod osmanlijsku vlast, Mlečani su morali ojačati obranu šibenske luke, koja je, prema njihovim vojnim analizama, bila strateški najvažnija luka na istočnoj obali Jadrana. Izgradnja nove tvrđave, prema projektu Giana Girolama Sanmichellija, počela je 1540., da bi već 1544. dobila prvu posadu, što govori koliko je bila važna Mletačkoj Republici.

Zahvaljujući sačuvanoj izvornoj formi pomorske utvrde, njezinu trokutastom obliku s nadsvođenim unutarnjim etažama, pojavi novih elemenata fortifikacijske arhitekture (kliješta) i specifičnosti gradnje na niskom otočiću, tvrđava sv. Nikole ima posebno mjesto u mletačkom fortifikacijskom graditeljstvu.

Svojim impresivnim i zastrašujućim izgledom, Tvrđava sv. Nikole stoljećima je branila Šibenik, koji nikada nije bio napadnut s mora: na njegovu prostoru nisu zabilježene značajnije pomorske bitke. Tvrđava je napuštena nakon odlaska austrougarske vojske početkom 20. st. Na njoj je ostala jedino straža na semaforskoj stanici koja je propuštala brodove kroz uski Kanal sv. Ante.

 
 

Više informacija:

/ Rezervacije i najave /

Tvrđava sv. Nikole – Info centar

Obala dr. Franje Tuđmana 4

HR – 22000 Šibenik

Tel: +385 22 338 343

E-mail: info@kanal-svetog-ante.com

Web: www.kanal-svetog-ante.com

*****