Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

16.5.2024.

Prva godišnjica otvorenja Posjetiteljskog centra u kanalu sv. Ante - svibanj u znaku zaštite prirode i biološke raznolikosti

Uoči prve godišnjice rada i djelovanja Posjetiteljskog centra „Kanal sv. Ante“ u Šibeniku, svibanj protječe u znaku zanimljivih radionica i izložbe donoseći još jednu izvanrednu priliku građanima i ostalim posjetiteljima da vikend provedu u prirodi te posjetom kanala sv. Ante i posjetiteljskog centra otkriju razigrani svijet s bogatstvom vizualnih eksponata, didaktičkih modela i multimedijalnog sadržaja.

13.- 24.05.2024. – Radionica i izložba ,,Diverterra''za grupne posjete

Veliki broj djece, njihovih učitelja i odgojitelja u Šibeniku već su bili sudionicima zanimljive radionice i izložbe ,,Diverterra'' kojoj je JU Priroda ŠKŽ domaćin po treći put, a brojka od 800 posjetitelja svjedoči o tome koliko je zanimljiva i poučna bila. Ovaj projekt Ministarstva gospodarstva, realiziran u vidu mobilne gostujuće radionice za djecu predškolske i mlađe školske dobi s multimedijalnim i hologramskim sadržajima u interpretaciji prirodne baštine i temama koje narativno predstavljaju animirani likovi 7 životinja (avatara). Najmlađi se tako imaju priliku upoznati s ugroženim životinjskim vrstama, te naučiti više o povezanosti različitih organizama i njihovoj ulozi u čitavom ekosustavu, prolazeći kroz ovaj pravi mali tematski labirint. Uz ilustracije i lik avatara koji tumači sadržaj panela putem video animacije i kviza na tabletu, dio mobilne izložbe čine i različita didaktička pomagala.

18.-19.05.2024. – Radionica i izložba Diverterra otvorena je za individualne posjetitelje posjetiteljskog centra „Kanal sv. Ante“

Dobrodošli su i odrasli i djeca koji se kroz multimedijalne sadržaje izložbe mogu i educirati i informirati, ali nadasve dobro zabaviti uz slobodan ulaz. Idealna je to prilika da građani provedu svoj vikend u prirodi, posjete kanal sv. Ante i otkriju bogatstvo biološke raznolikosti našeg kraja.

22.05.2024. - Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u RH

Jedan od najznačajnijih datuma za zaštitu prirode i bioraznolikosti - 22. svibnja, JU Priroda ŠKŽ obilježava raznolikim programom u kanalu sv. Ante. Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže te srijede programu u Posjetiteljskom centru gdje će se odvijati brojne edukativne radionice za sve uzraste djece i odraslih, uz maštovitu izložbu ,,Diverterra''. S obzirom da se milijun biljnih i životinjskih vrsta suočava s opasnošću izumiranja, zaštita biološke raznolikosti nikad nije bila od tolike važnosti kao danas. Neka ovo bude poticaj za slobodan posjet Posjetiteljskom centru Kanal sv. Ante.

26.05.2024. – Godišnjica otvorenja Posjetiteljskog centra „Kanal sv. Ante“

koji je krajem svibnja prošle godine otvorio svoja vrata za sve posjetitelje, Šibenčane i turiste, velike i male, te se s ponosom može konstatirati kako je u ovom kratkom vremenu postao centralno mjesto za prezentaciju bioraznolikosti te prirodne i kulturne baštine zaštićenih područja ŠKŽ, namijenjeno informiranju i edukaciji posjetitelja. Izložbeni sadržaji predstavljeni su nizom multimedijalnih interaktivnih prikaza flore i faune, posebice podmorja, što skupa s uređajima virtualne stvarnosti posjetiteljima omogućuje neposredan doživljaj prirodnih i kulturnih vrijednosti Kanala sv. Ante i ušća Krke. Ravnateljica JU Priroda ŠKŽ, mr.sc. Anita Babačić Ajduk ovom prilikom izražava zahvalu: „Na ovom mjestu dodira rijeke i mora, odvijaju se brojne edukativne radionice, namijenjene našim najmlađima, ali i odraslim posjetiteljima, koje je odobrilo Ministarstvo znanosti RH, uz aktivnosti na otvorenome, te manifestacije koje promoviraju znanost i popularizaciju znanosti. Hvala svima koji su prepoznali naš predani rad i važnost edukacije u zaštiti prirode i okoliša“.

27.05.2024. – „Nek' se pčele vesele“ - Postavljanje informativnih tabli uz obilježavanje Svjetskog dana pčela

Svjetski dan pčela obilježava se 20. svibnja, a nakon tog važnog datuma, 27.05.2024. u uvali Minerska u Kanalu sv. Ante postavit će se informativne table u suradnji s dječjim vrtićem Smilje, unutar projekta „Cro Buzz Klima – Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama“. Cilj projekta je osvijestiti javnost o važnosti očuvanja zelenih javnih površina u gradovima sa što manje intenzivnim održavanjem/košnjom i travnjaka i pašnjaka, kako bismo omogućili cvatnju biljaka koje su važan izvor hrane oprašivača (divljih pčela i muha lebdjelica). Oprašivanje je ključan proces za razvoj sjemenke i ploda biljke, kao i za razmjenu genetskog materijala. Očuvanje raznolikih zajednica oprašivača ima ključnu ulogu u prilagodbi biljnih zajednica na klimatske i druge okolišne promjene. Klimatske promjene prepoznate su kao jedna od glavnih prijetnji za opstanak oprašivača, uz gubitak staništa, pesticide, patogene i invazivne strane vrste. Stoga nek'se pčele vesele! Osigurajmo im izvor hrane na našim livadama i travnjacima!