Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

6.7.2015.

55. MDF – DJEČJA GEOLOŠKA RADIONICA

Kojim dijelom Hrvatske su nekoć šetali dinosauri? Koja bi još neobična bića sreli kad bi krenuli u prapovijesnu šetnju? Sve to i još mnogo više saznali su polaznici Dječje geološke radionice u sklopu koje je naša Javna ustanova nastavila uspješnu suradnju s Međunarodnim dječjim festivalom u Šibeniku.

Tijekom radionice djeca su se upoznala s osnovnim geološkim pojmovima (mineral, stijena, fosil) kroz pokazne vježbe s pravim uzorcima stijena i minerala iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta te fosila različitih vrsta i veličina.

Kroz jednostavne i zanimljive projekte odnosno pokuse, voditeljice radionice Nuša Cukrov i Franka Glavurtić, u ugodnom ambijentu gradskog perivoja Roberta Visianija, uspješno su zaokupile pažnju djece geološkim znamenitostima Primorske Hrvatske.

Kao geološka znamenitost Šibensko-kninske županije, izabran je lokalitet Stara Straža – geološki spomenik prirode kojim upravlja naša Javna ustanova, a predstavlja izvrstan poligon za učenje geoloških pojmova. Izrađena je maketa Stare Straže pomoću koje su djeca na zanimljiv način naučila što su to bore i kako nastaju. Osim navedene makete, izrađivali su vlastite fosile, stope dinosaura, pa čak i model eruptirajućeg vulkana.

Krajnji produkt radionice je geološka maketa Jadranske Hrvatske s pripadajućim fosilima.