Završena biospeleološka istraživanja potopljenog speleoobjekta špilja Drvenik, otok Drvenik kod Zlarina

15. prosinca 2010.

Projekt “Biospeleološka istraživanja potopljenog speleoobjekta špilja Drvenik, otok Drvenik kod Zlarina” proveden je u prosincu 2010. na temelju ugovora sklopljenog 13.studenog 2010. između Društva istraživača mora “20,000 milja” iz Zadra i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Šibensko – kninske županije.

Prilikom istraživanja u morskoj špilji na otočiću Drvenik kod Zlarina pronađeno je 96 vrsta organizama.
Taj broj nije ukupan, za detaljniju analizu živog svijeta unutar špilje potrebno bi bilo puno više ronilačkog, ali i laboratorijskog rada.

Osim popis vrsta i karte staništa unutar same špilje, napravljen je i detaljan topografski nacrt istraživanog objekta te će objekt bit upisan u katastar speleoloških objekata Hrvatske.
Ulaz objekta je na dubini od 29 metara, duljina objekta je 18, a širina 12 metara. Najplići dio objekta je na 21,5 metara dubine.
Najzanimljiviji detalj je pojava jedne iznimno siromašne zajednice u plićem dijelu špilje. Ta zajednica zahtjeva detaljnije proučavanje u budućnosti.

Špilja je idealna kao ronilačka lokacija za naprednije ronilačke kategorije, ali se u samom objektu može primijetiti da su nesavjesni ronioci već nanijeli određenu štetu živom svijetu u objektu, najviše neposredno – izdahnuti mjehurići koji se duže vrijeme zadržavaju na stropu špilje ubijaju organizme koji ne mogu opstati na suhom.
Preporuka stručnjaka je ograničiti vrijeme provedeno i broj ronilaca u špilji u jednom danu, odnosno dozvoliti samo iskusnijim roniocima i roniocima viših ronilačkih kategorija ulazak u špilju na Drveniku.