U TISNOM OTVORENA PRVA EDUKATIVNA PODMORSKA STAZA U HRVATSKOJ

2. srpnja 2013.

Danas je u Tisnom na otoku Murteru i službeno otvorena prva edukativna podmorska staza u Hrvatskoj. Stazu su predstavili šibensko kninski župan, Goran Pauk, zamjenik načelnika općine Tisno, Miljenko Meštrov, i Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko kninske županije (JUZPVŠKŽ) kao nositelja projekta.

Anita Babačić Ajduk prisutnima je predstavila najvažnije detalje projekta. Podmorska staza smještena je u uvali Sv. Andrija u Murterskom kanalu, zaštićenom prirodnom lokalitetu koji je zaštićen kao dio Nacionalne ekološke mreže republike Hrvatske. Sastoji se od  sedam numeriranih plutača sa rukohvatima i lancem svrdlanim u dno na kojem se, na dubini nešto manjoj od pola metra nalaze edukativne ploče s prikazima živog svijeta u okruženju. Smještena je uz šetnicu Tisno – Jezera kroz koju svakodnevno prođe velik broj posjetitelja.

Miljenko Meštrov je istaknuo kako su i šetnica i ronilačka edukativna staza samo neki od brojnih projekata namijenjenih unaprjeđenju turističke ponude i podizanju kvalitete života u Tisnom, koje postaje sve važnija točka na turističkoj karti Hvatske.

Uz individualni obilazak staze postoji i mogućnost organiziranog posjećivanja pod stručnim vodstvom  ronilačkog centra Tramonto iz Tisnog.

Ukupna vrijednost projekta je 30.822,75 EUR-a od čega je najveći dio u iznosu od 19.835,00 EUR financiran sredstvima MedPan organizacije, a ostatak sredstvima Ministarstva turizma i UNDPa kroz projekt COAST. U postavljanju staze bitnu ulogu odigrao je i francuski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u implementiranju sličnih projekata na Mediteranu, Phillippe Robert.

Ponosan sam što je upravo naša županijska ustanova prva u hrvatskoj primijenila ovaj inovativni koncept. Istovremeno, zahvalan sam asocijaciji MED PAN, Ministarstvu turizma i UNDPu što su prepoznali potencijal i podržali ovaj projekt. Ovako, gledajući stazu sad kad je gotova – njenu jednostavnost i mogućnost korištenja od strane ronilaca početnika, kupača, pa čak i djece – usudio bih se reći da bi ovakve staze mogle postati zaštitni znak naših jadranskih plaža, posebno onih dijelova koji se ponose očuvanim podmorjem i kristalno čistim morem – naglasio je župan Goran Pauk.

Projekt sufinanciraju:
MedPAN organizacija
MAVA FOUNDATION
FOUNDATION PRINCE ALBERT II DE MONACO
FFEM (Fonds Français pour l’Environnement Mondial)