Prekogranično područje planine Dinare

Sastanak ključnih interesnih skupina za prekogranično područje planine Dinare

10. svibnja 2011.

U ponedjeljak i utorak, 9. i 10. svibnja, u hotelskom naselju Solaris održao se prvi u nizu sastanaka ključnih interesnih skupina za prekogranično područje planine Dinare koje uključuje Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Dinarski luk na jugoistoku Europe je područje s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom. Na ovom području se nalaze velike i gotovo netaknute šume i zdrave populacije velikih zvijeri (medvjed, ris, vuk, zlatni šakal), te predstavlja vodom najbogatije područje na Mediteranu u smislu slatkovodnih ekosustava.
Međutim, ove kvalitete su ugrožene zbog trenutne gospodarske krize i ranijih društveno-političkih okolnosti. Posljedice napuštanja sela i degradacije prirodnog okoliša imaju snažan utjecaj na egzistenciju mnogih ruralnih zajednica u regiji.

U okviru projekta “Sustaining Rural Communities and their Traditional Landscapes Through Strengthened Environmental Governance in Transboundary Protected Areas of the Dinaric Arc” – (“Okoliš za stanovništvo Dinarskog luka”) tri organizacije IUCN, WWFMedPO i SNV pružaju podršku ključnim interesnim skupinama na uspostavljanju prekogranične suradnje u područjima koja su zaštićena ili imaju potencijal da budu zaštićena. Očekivani rezultat ovog dvodnevnog sastanka je prikupljanje informacija o mogućim prekograničnim aktivnostima na području planine Dinare i kreiranje akcijskog plana za njihovo izvršenje.

 Prijedlozi koje sudionici sastanka budu izložili, posluži će za kreiranje Memoranduma o razumijevanju, koji će potpisati ključni partneri za implementaciju aktivnosti na planini Dinari. Ispred Šibensko-kninske županije partner za implementaciju aktivnosti na planini Dinari biti će Javna ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Šibensko-kninske županije.