Realizirana prva aktivnost projekta Edukativna podmorska staza u Murterskom kanalu – Izvršen pregled područja Murterskog kanala

25. srpnja 2012.

Prva aktivnost prjekta Edukativna podmorska snorkeling staza u Murterskom kanalu je izrada studije temeljene na istraživanju ovlaštenih stručnjaka biologa ronioca koji će definirati konačnu poziciju podmorske staze uz sve ostale potrebne, dodatne informacije (trebamo li čišćenje podmorja, koje informacije trebamo se postaviti na ploče i letke..)

Izrada studije financirana je od strane UNDPa kroz projekt COAST.

Kako bi se utvrdila mogućnost izrade poučne staze na kupalištu između Jezera i Tisnog, pregled područja ronjenjem na dah obavljen je 09. lipnja 2012. godine.
Šire područje Murterskog kanala pregledano je 01.07.2012. godine uz pomoć gumenjaka i ronjenjem na dah kako bi se utvrdila alternativna područja za podvodnu poučnu stazu.

Zbog iznimno brojnih ježinaca na širem području Murterskog kanala, zajednica fotofilnih alga plitkog stjenovitog dna je gotovo u potpunosti degradirana. Na većem dijelu obale vegetacija uopće nije prisutna ili je prisutna u uskom pojasu od površine do 0,5 m (najviše 1 m).

Projekt sufinanciraju:
MedPAN organizacija
MAVA FOUNDATION
FOUNDATION PRINCE ALBERT II DE MONACO
FFEM (Fonds Français pour l’Environnement Mondial)