Prva podmorska staza u Hrvatskoj će uskoro biti postavljena

8. travnja 2013.

Tisno će se do početka turističke sezone moći pohvaliti prvom podmorskom stazom u Hrvatskoj, a također i novouređenom šetnicom koja će spojiti dva mjesta na otoku Murteru, Tisno i Jezera.
U akvatoriju Murterskoga kanala bit će raspoređeno sedam bova koje će se pričvrstiti za dno, a pri samoj morskoj površini, uz bove, bit će postavljene info-ploče koje će “pričati priču” o flori i fauni murterskog područja, utjecaju čovjeka, izlovljavanju i sl.

Minimalnim zaronom uz pomoć maske i disalice kupači će moći proučiti informacije na njima, a po potrebi će se moći i prihvatiti za rukohvate na bovama.

Cjelokupna investicija, računajući i uređenje prirodne šetnice uz more od Tisnoga do Jezera, stajat će oko 30.000, 00 EUR. Projekt se financirat novcem Udruženja zaštićenih morskih područja Mediterana (MedPAN),sredstvima Ministarstva turizma i UNDPa kroz projekt COAST.

Prijavili smo se na natječaj udruženja MedPAN, a za lokaciju svojeg projekta izabrali smo Murterski kanal jer je njegovo podmorje zaštićeno područje, baš kao i veliki dio kopna otoka Murtera. Od MedPAN-a smo zatražili i financijsku pomoć za realizaciju ideje, a u rujnu prošle godine posjetio nas je francuski konzultant mr. Phillipe Robert koji je implementirao više takvih staza te nas je savjetovao kako na najbolji način osmisliti projekt. Pripreme su dugo trajale, no uz pomoć Općine Tisno, koja nas je poduprla od samog starta, ušli smo u finale, svi su ugovori potpisani i svi detalji dogovoreni. Staza će biti postavljena u svibnju.

Gotovo do sezone

Radovi će biti završeni do sezone, a šetnica i službeno otvorena u suradnji s Općinom Tisno.

Direktor Turističke zajednice Tisno Filip Henjak, pak, naglašava da sretan spoj morskog i kopnenog projekta u netaknutoj Uvali sv. Andrije neće ostati nezamijećen kod turista, kojima je staza i do sada bila vrlo privlačna.

− Nema sumnje da će nam ovo biti dodatna turistička ponuda − zaključuje Henjak.

Projekt sufinanciraju:
MedPAN organizacija
MAVA FOUNDATION
FOUNDATION PRINCE ALBERT II DE MONACO
FFEM (Fonds Français pour l’Environnement Mondial)