Projekt „Razvoj turizma na rubnim dijelovima Nacionalnog parka Krka – ZAVRŠNA PREZENTACIJA“

6. lipnja 2016.

U petak, 03.lipnja 2016. u drniškoj Gradskoj vijećnici predstavljeni su rezultati projekta „Razvoj turizma na rubnim područjima NP Krka“. Projekt ukupne vrijednosti 632.133,51 Eura, od čega je EU financirala 82,4% trajao je ukupno 24 mjeseca. Uz Grad Drniš, kao nositelja projekta, u realizaciji su sudjelovali Javna ustanova Priroda Šibensko – kninske županije, Gradski muzej u Drnišu, TZ Grada Drniša i JU Razvojna agencija Šibensko – kninske županije.

Gradonačelnik Begonja istaknuo je da je ovo početak nove ere u razvoju gospodarstva drniškog kraja. Prirodne atrakcije i bogato kulturno naslijeđe u funkciji razvoja turizma udahnut će novi život u ovo područje, te omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. I župan Goran Pauk imao je danas razloga za zadovoljstvo, i kao župan, ali i kao predsjednik Zajednice županija. Istaknuo je da je ovaj projekt idealan primjer učinkovitosti županija i županijskih institucija u obliku u kojem djeluju sada, jer bez njih ne bi bilo moguće povezati jedan grad, tri općine i toliko različitih institucija na projektu. U ime grada Drniša kao nositelja projekta, aktivnosti i rezultate predstavila je pročelnica za financije, gospodarstvo i društvene djelatnosti, Ivana Sučić. Ravnateljica JU Priroda ŠKŽ Anita Babačić Ajduk prezentirala je rezultate projekta realizirane u značajnom krajobrazu „ Vodeni tok i kanjon Čikole“ dok je direktorica ureda Turističke zajednice, Josipa Čupić, predstavila je turističke pokazatelje i projekcije razvoja turizma do 2024. Godine, a Mira Lepur, ravnateljica JU Razvojna agencija Šibensko – kninske županije predstavila je mrežu biciklističkih staza na Miljevcima, te najavila prvu duatlon utrku na ovom području, koja će se održati u subotu, 4. lipnja s početkom u 9 sati.

Nakon prezentacije uzvanici su obišli lokalitete i uvjerili se u atraktivnost turističkih potencijala drniškog područja. Posjetili su Gradinu, gradonačelnik Drniša g. Begonja otvorio je novouređenu šetnicu i Staru Mlinicu iz 15. stoljeća, koja je nakon nekoliko stoljeća, ponovo zasjala u punom sjaju. O značaju Gradine i Stare Mlinice govorio je Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja u Drnišu.

U kanjonu Čikole, uzvanici su obišli dio pješačke staze i novouređene vidikovce, uz stručno vođenje Anite Babačić Ajduk, ravnateljice JU Priroda Šibensko – kninske županije. Posebno atraktivna bila je demonstracija zip line-a koja je sve prisutne ostavila bez daha. Čim je krenuo prvi demonstrator, svima je postalo jasno da je Šibensko – kninska županija dobila vrhunsku atrakciju po kojoj će ovo područje odsad biti prepoznatljivo.

Sve svoje potencijale, grad Drniš predstavio je široj javnosti ovog vikenda, 3. i 4. lipnja 2016. na Danima otvorenih vrata. Otvorena vrata kulturnih institucija, stručne vođene ture i demonstracije atrakcija adrenalinskog turizma bile su dostupne posjetiteljima tijekom petka i subote, kao i veliki Sajam turističke i obrtničke ponude kraja.