Projekt Javne ustanove Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku“ među tri najuspješnija lokalna EU projekta u Hrvatskoj

16. lipnja 2015.

Projekt Javne ustanove Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije dobio je još jedno vrijedno priznanje. Projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku“ proglašen je trećim najuspješnijim lokalnim EU projektom u Hrvatskoj u razdoblju od 2012. – 2014. godine.

Ovo prestižno priznanje dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a u ime Javne ustanove nagradu je danas u zagrebačkom hotelu International preuzeo šibensko-kninski župan Goran Pauk. Nagradu je uručio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.
U cilju daljnje prezentacije uspješnih projekata financiranih EU sredstvima, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ove je godine pokrenulo Izbor za najuspješniji lokalni EU projekt u RH u razdoblju 2012.-2014., u kojem je bio nominiran i projekt Javne ustanove Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku“.

Projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku“ prepoznat je kao jedan od najvrjednijih potencijala Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije kao i sami Značajni krajobraz Kanal-Luka kojim upravlja Javna ustanova.

Na događaju su ispred Javne ustanove projekt predstavile koordinatorica projekta Tina Dragutin Burić i financijska suradnica na projektu Renata Slavica i podijelile svoja iskustva i izazove s kojima su se suočile prilikom pripreme i provedbe projekata sa ostalim predstavnicima najuspješnijih lokalnih projekata te istaknule važnost koju projekt ima za lokalnu zajednicu. Bespovratna sredstva kojima su sufinancirana bila su namijenjena jačanju lokalne zajednice te su rezultirala renoviranjem kulturne i turističke infrastrukture u svim dijelovima Hrvatske.

Ono što projekt šetnice čini uspješnim jest činjenica da je proveden u skladu sa standardima i preporukama Europske komisije, ostvarena je vrlo dobra suradnja među partnerima, a kvaliteta izvršenih radova i opreme je na visokoj razini.

U razdoblju od 02.03.2012. – 01.03.2014. godine projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku“ ukupne vrijednosti od 1.334.053,99 EUR obuhvatio je uređenje 4,4 km pješačko – biciklističke staze s vidikovcem i odmorištem, postavljanje opreme uz stazu, sanaciju pristaništa ispod crkvice/pećine sv. Ante, izgradnju drvenog mostića Škar – Školjić prema tvrđavi sv. Nikole te hortikulturno uređenje uz stazu, a sufinanciran je od strane Europske unije kroz IPAIIIC Business Related Infrastructure Grant scheme sa 69,76%. Iznos nacionalnog sufinanciranja projekta je 433.486,03 EUR i to najvećim dijelom iz proračuna Šibensko- kninske županije (22,04 %). Partneri projekta su Šibensko-kninska županija, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Turistička zajednica grada Šibenika.

Znanje i iskustvo stečeno u pripremi i provedbi ovog EU projekta od neprocjenjive je važnosti za naš daljnji rad.

S poštovanjem,
Ravnateljica
mr.sc. Anita Babačić Ajduk