Priopćenje za javnost Stožera zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije i Stožera zaštite i spašavanja Grada Knina u svezi s onečišćenjem rijeke Krke

13. siječnja 2010.

Nakon pojave masne mrlje na rijeci Krki u srijedu oko 15,45 sati DUZS, JVP grada Knina i Županijska vatrogasna zajednica pravodobno su reagirali i postavili dvije upijajuće i jednu plutajuću branu kako bi spriječili daljnje širenje mrlje i onečišćenje Krkom nizvodno. Mjesto onečišćenja je u neposrednoj blizini benzinske crpke Lukoila i  obuhvaća malu površinu.
Odmah nakon dojave obavljen je očevid kojem su prisustvovali  Državni vodopravni inspektor, Županijski inspektor za zaštitu okoliša, predstavnici Hrvatskih voda, nadležne gradske i županijske službe, te djelatnici policije, dok su predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije izvršili uzorkovanje vode na tri lokacije.
Na temelju situacije na terenu procijenilo se potrebnim sazvati Županijski stožer za zaštitu i spašavanje i Stožer zaštite i spašavanja Grada Knina.
Na sjednicama oba Stožera analizirale su se poduzete mjere nadležnih službi, te je zaključeno, da su sve mjere poduzete u skladu sa situacijom i na vrijeme, uzimajući u obzir zaštitu vodotoka rijeke Krke. Nadzornici Nacionalnog parka Krka stalno vrše pregled vodotoka nizvodno od postavljenih brana, te prema njihovom izvješću nisu uočena nikakva onečišćenja.