Prezentirani rezultati istraživanja – Monitoring planinskog žutokruga na području ekološke mreže Natura 2000 – Dinara

4. prosinca 2018.

U utorak, 04. prosinca 2018. održano je zanimljivo predavanje i prezentacija rezultata istraživanja „Monitoring planinskog žutokruga na području ekološke mreže Natura 2000 – Dinara u Šibensko-kninskoj županiji“ u organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije i Udruge Hyla.

Predavanje na temelju rezultata istraživanja provedenog monitoringa na Dinari, u srpnju 2018. održala je voditeljica projekta Ivona Burić, mag.oecol. et prot. nat iz Udruge Hyla u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Kninu. Riječ je o prvoj terenskoj provedbi monitoringa a području Dinare, odnosno drugoj terenskoj provedbi monitoringa nakon izrade nacionalnog monitoring programa za ovu vrstu.

Planinski žutokrug najmanja je europska zmija otrovnica, prosječne veličine tijela do oko 50 cm. Karakteristika planinskog žutokruga je i tzv. „V“ uzorak na gornjoj strani glave. Aktivan je od početka proljeća, nakon topljenja snijega. Nastanjuje visokoplaninske travnjake iznad 1000 m nadmorske visine. Sunča se u blizini grmova, busena trave ili stijena za vrijeme toplog, ali vlažnog vremena.

Prilikom ovog istraživanja zabilježeno je 14 jedinki planinskog žutokruga. Rezultati istraživanja pokazuju da su staništa u dobrom stanju i nisu primijećene znatnije ugroze. Zabilježeno je ukupno sedam vrsta gmazova na Dinari. Uz planinskog žutokruga, zabilježeni su poskok, smukulja, obični zelembać, livadna, zidna i krška gušterica.

Planinski žutokrug, je vrsta koju nije jednostavno pronaći. Istraživači koji su sudjelovali u izvedbi ovog monitoring programa imaju iskustva s vrstom i njenim preferiranim mikrostaništima na ovom području, ali također bilo je potrebno pratiti vrijeme i čekati povoljne vremenske uvjete. Novopredložene izmjene metodologije od prošle godine testirane su na terenu i pokazale su se uspješnima.

Prezentaciji su, osim stručnih predstavnika Ustanove, prisustvovali i gradonačelnik Knina Marko Jelić, predstavnici HGSS-a, planinarskog društva iz Knina i ekološke udruge „Krka“ – Knin.