‘Povratak prirodi’ – izložba o Dinari na Festivalu znanosti u Šibeniku

3. svibnja 2022.

Tematska izložba ‘Povratak prirodi’ nastala u sklopu projekta Dinara back to LIFE otvorena je danas u Gradskoj knjižnici ,,Juraj Šižgorić” u Šibeniku u sklopu Festivala znanosti 2022. Izložba je realizirana suradnjom projekta Dinara back to LIFE i Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije. Projektna izložba fotografija ,,Povratak prirodi: Dinara back to LIFE inspirirana je razgovorima sa stanovnicima s područja Dinare o značaju ovog planinskog područja za njih i njihove živote. Izložbom se želi naglasiti značaj Dinare za prirodu i za ljude te ukazati na ulogu svih nas u očuvanju njezinog prirodnog bogatstva.

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je život, stoga nismo nimalo dvojili po pitanju sudjelovanja na festivalu s našim dugogodišnjim partnerima i suradnicima Udrugom Biom i njihovom izložbom o Dinari ,,Povratak prirodi” koja je nastala u sklopu hvale vrijednog projekta. Ovo im je drugo gostovanje u našoj županiji. Nakon Kijeva želja nam je bila da izložbu dovedemo u Šibenik tako da je ovaj festival idealna prilika za to.- rekla je Voditeljica službe stručnih poslova JU Priroda Šibensko-kninske županije Tina Dragutin Burić, te istaknula kako je  cilj djelovanja javne ustanove podizanje svijesti o važnosti očuvane prirodne i kulturne baštine kroz održivo korištenje, a temelj čega je suživot prirode i lokalnih stanovnika te njihova uloga u vraćanju života na ta područja. Upravo je to razlog proglašenja Dinare parkom prirode jer je ljudska djelatnost ključna na tom području.  

Župan Šibensko-kninske županije dr.sc. Marko Jelić,kao poznavatelj Dinare i njene bioraznolikosti te života vezanog  uz ovu planinu, prepoznao je ovaj izniman projekt i zahvalio svim partnerima. Otvorio je izložbu uz prigodnu poruku – Čuvajmo prirodu da bismo od nje mogli živjeti i živimo u prirodi da bismo od nje mogli imati koristi, zaključio je.

Projekt  Dinara back to LIFE provodi se u partnerstvu LAG-a Cetinska krajina, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskih šuma i Udruge Biom te se bavi povratkom intenzivnijeg života na Dinaru kroz restauraciju travnjačkih staništa i povratak rijetkih vrsta ptica koje ovise upravo o travnjacima kao staništima. Ivan Budinski  Stručni suradnik za zaštitu prirode projekta Dinara backto LIFE održao je prigodno predavanje o doprinosu projekta upravo – povratku života na Dinaru.