Potpisan Sporazum između Italije, Hrvatske i Crne Gore

20. studenoga 2017.

U Bergamu je 14. studenoga ove godine potpisan Sporazum između Italije, Hrvatske i Crne Gore o međunarodnom upravljanju lokacijom pod zaštitom UNESCO-a „Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća“.

Sporazum su potpisali ministarstvo kulture Hrvatske, Italije i Crne Gore, Šibensko-kninska županija i pet gradova čija su kulturna dobra uvrštena na UNESCO-vu listu Svjetske baštine. U ime Šibensko-kninske županije sporazum je potpisala zamjenica župana Darija Puljić.

Desetogodišnji rad Vlada Italije, Hrvatske i Crne Gore, zajedno s gradovima i regionalnim zajednicama, uspješno je dovršen, te je 9. srpnja 2017. godine složeni i transnacionalni lokalitet „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća: Stato da Terra – zapadni Stato da Mar“ uvršten na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Potpisanim Sporazumom, vlade Italije, Hrvatske i Crne Gore, zajedno s gradovima Bergamo, Peschiera del Garda, Palmanova, Zadar, Kotor te Šibensko-kninskom županijom, potvrđuju sve obveze preuzete Memorandumom o razumijevanju kojeg su potpisala tri Ministarstva kulture 1. prosinca 2015. u Rimu. Time je službeno započelo upravljanje novim lokalitetom kroz osnivanje Međunarodnog koordinacijskog tijela koje će zajednički djelovati prema obvezama propisanim od strane UNESCO-a. Stalno tajništvo, u koje će sukladno Sporazumu biti imenovani operativni članovi, uspostavljeno je u Bergamu.

Uz zamjenicu župana Dariju Puljić, pri potpisivanju Sporazuma nazočni su bili i pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša Šibensko-kninske županije Sanja Slavica Matešić i ravnateljica JU Priroda Anita Babačić Ajduk, koje su ovom prilikom prezentirale dosadašnje aktivnosti i buduće projekte koji će se realizirati na području kanala sv. Ante i na samom UNESCO spomeniku tvrđavi sv. Nikole.