Postavljena UNESCO zastava na tvrđavu sv. Nikole

29. prosinca 2017.

Šibensko-kninski župan, Goran Pauk sa suradnicima, ravnateljica Javne Ustanove Priroda Šibensko-kninske županije,  Anita Babačić Ajduk, članovi Upravnog vijeća Javne Ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, predstavnici gradskih institucija, glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO ,Rut Carek, sa ostalim predstavnicima  Ministarstva kulture, predstavnici partnera u sklopu projekta nominacije  iz Zadra i Kotora te pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu, Francesco Bandarin,  21. prosinca su posjetili tvrđavu sv. Nikole kako bi svečano obilježili postavljanje hrvatske i UNESCO zastave na bedem tvrđave, nakon što je u srpnju ove godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Tijekom vožnje brodom do tvrđave, ravnateljica Javne Ustanove Priroda Šibensko- kninske županije, Anita Babačić Ajduk, upoznala je uzvanike s radom i aktivnostima koje je Javna Ustanova Priroda Šibensko-kninske županije poduzela kako bi se tvrđava sv. Nikole upisala na UNESCO-v Popis svjetske baštine kao kulturno dobro.

Dolaskom pred samu  tvrđavu, uz prigodnu glazbu, obilježeno je postavljanje hrvatske i UNESCO zastave.

Svečanost su uvećali članovi Jedriličarskog  kluba Val koji su zaplovili oko tvrđave.

Sama svečanost uručenja UNESCO-ve povelje održala se u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu, Francesco Bandarin, uručio je županu Goranu Pauku UNESCO-ovu povelju za tvrđavu sv. Nikole, koja je kao kulturno dobro upisana na Popis svjetske baštine UNESCO-a u sklopu transnacionalnog projekta „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“.

Dodjeli UNESCO povelje nazočila je i izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske – savjetnica za društvene djelatnosti Renata Margaretić Urlić,te  ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima.