Održano predavanje Turistička valorizacija Tvrđave sv. Nikole

23. ožujka 2018.

U organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, zainteresiranim predstavnicima Udruge turističkih vodiča Mihovil- Šibenik, u prostorijama dvorane Razvojne agencije ŠKŽ, 23. ožujka je organizirano predavanje na temu Turistička valorizacija Tvrđave sv. Nikole.

Nakon uvodne prezentacije stručnog suradnika ustanove Marka Plenče Mudrića, zanimljivo predavanje o samoj tvrđavi kao jedinstvenom zaštićenom spomeniku kulture na listi svjetske baštine UNESCO-a, održao je mr.sc. Josip Ćuzela – koordinator Ministarstva kulture RH za tvrđavu sv. Nikole. Gospodin Ćuzela je prošle godine bio važan sudionik u zajedničkoj nominaciji ovog kulturnog dobra “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st” za UNESCO-ov Popis svjetske baštine).

Predavanje je bilo zanimljivo i popraćeno konstruktivnim odgovorima, s obzirom da su članovi Udruge turističkih vodiča Mihovil prethodno iznijeli pitanja koja su obuhvatila kulturno-povijesni, ali i turistički aspekt Tvrđave sv. Nikole (počevši od aktivne obrambene uloge tvrđave u prošlosti, načina života vojnika na tvrđavi, logistici izvršenih i budućih radova na tvrđavi, pa sve do turističke valorizacije tvrđave u budućnosti i kretanja posjetitelja nakon što se tvrđava sanira i prilazi urede za organizirani prihvat posjetitelja). Ravnateljica ustanove, mr.sc. Anita Babačić Ajduk je osim odgovora na postavljena pitanja u sklopu naslovnog projekta, ukratko upoznala sudionike i s potencijalnim turističkim sadržajima u zaštitnoj buffer zoni Tvrđave sv. Nikole, a u sklopu 2. faze projekta Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku koji je u završnoj evaluacijskoj fazi.