Održana završna konferencija projekta Turistička valorizacija Kanala sv. Ante

26. veljače 2014.

Uređenjem dječjeg igrališta i vježbališta za rekreativce uspješno završen projekt TURISTIČKA VALORIZACIJA KANALA SV. ANTE U ŠIBENIKUUređenjem dječjeg igrališta u uvali Škar, postavljanjem sprava za vježbanje u Minerskoj i drvene ograde na stepeništu prema pristaništu i špilji sv. Ante i službeno završavaju radovi na projektu „Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku“. Novoizgrađeni sadržaji će dodatno obogatiti ponudu omiljenog šibenskog izletišta.

„Primjetili smo da šetnicu najviše posjećuju sportašti, rekreativci i roditelji s malom djecom, pa smo odlučili obogatiti prostor upravo takvim sadržajima. Dječje igralište u uvali Škar je didaktičko, tematsko, s motivima iz životinjskog svijeta i sigurni smo da će se svidjeti  najmlađima.  Sprave za vježbanje u uvali Minerska osmišljene su da zadovolje potrebe rekreativaca, ali i profesionalnih sportaša.“, rekla je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko – kninske županije.

Povodom završetka projekta, u Gradskoj vijećnici u Šibeniku je priređena prezentacija izvršenih radova. U protekla 24 mjeseca izgrađena je 4,4 km duga šetnica s urbanom opremom i interpretacijskim tablama. Uređena su dva vidikovca, pristanište, most prema otoku Školjiću i plaža. Snimljen je promotivni film i izdan katalog aktivnog turizma te izrađen nacrt plana upravljanja zaštićenim područjima za iduće desetljeće. Time su stvorene pretpostavke za razvoj održivog turizma i poduzetništva u Kanalu svetog Ante. Iako je od otvorenja šetnice prošlo svega šest mjeseci, već su vidljivi prvi konkretni rezultati. Šibenčani  i brojni turisti već su prepoznali šetnicu kao mjesto za rekreaciju i uživanje u prirodi. Interes za obavljanje djelatnosti vezanih uz turizam i rekreaciju iskazalo je više turističkih poduzetnika.

Prisutnima na prezentaciji obratio se i Župan Goran Pauk: „Projekt Turističke valorizacije Kanala sv. Ante je po mnogo čemu jedinstven i važan. Prije svega, pokazali smo da možemo realizirati projekte o kojima su generacije prije nas sanjale. Prostor koji desetljećima gledamo s rive, vratili smo u okrilje grada, a neiskorišteni potencijal stavili u funkciji razvoja.“

Projekt je vrijedan 1,443.485,54 Eura. Iz fondova Europske unije bespovratno je dodijeljeno 999.999,51 eura (69,76%), Šibensko-kninska županija projekt je sufinancirala sa 433.486,03 Eura (22,04%). Projekt su sufinancirale i Javna ustanova Zaštićene prirodne vrijednsoti Šibensko kninske županije, Turistička zajednica Grada Šibenika, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko kninske županije, Ministarstvo turizma i Turistička zajednica Šibensko kninske županije.