Održana prva dječja predstava u uvali Minerska

15. lipnja 2022.

Djeca iz dječjeg vrtića ,,Smilje”, područni objekt ,,Šibenski tići” sinoć su održala završnu svečanost za roditelje i užu rodbinu u predivnom okruženju u uvali Minerska, neposredno pokraj Posjetiteljskog centra u Kanalu sv. Ante kojim upravlja Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije,

Djeca su kroz prigodni program pokazala okupljenima svoja znanja stečena kroz projekte u sklopu Kurikuluma ustanove kojima je glavna okosnica proučavanje biljnog i životinjskog  svijeta specifičnog za zaštićeno područje na kojem se susreću rijeka i more. Unutar projekta izradili su u suradnji sa svojim odgojiteljicama mnoštvo raznolike didaktike i didaktičkih pomagala koja su im pomogla dublje ući u temu i podržati interes za otkrivanje novih sadržaja. Dramsko scenska skupina osmislila je lutkarsku predstavu „Putovanje jedne kapljice“ koja opisuje put kapljice vode rijeke Krke od izvora ispod slapa Krčić do izlaska iz Kanala sv. Ante i stapanja s morem kod Tvrđave sv. Nikole. Tako je starija skupina istraživala jednu vrstu životinja i okruženje unutar  NP Krka, dok je dramsko-scenska skupina istraživala drugu skupinu životinja, planktone i nevidljivi svijet bočate vode.

Sva su djeca međusobno  u suradnji i koristi su obostrane, a program svečanosti sadržavao je: Instrumentalnu lutkarsku dramatizaciju, prezentaciju lutaka uz prikladne recitacije, predstavu dramsko-scenske skupine: „Putovanje jedne kapljice“, zajedničku pjesmu te druženje za kraj.

Pedagoginja DV Smilje Loreta Prgin rekla je da je ovo događanje nastavak suradnje s JU Priroda Šibensko-kninske županije koja je pomogla u  obogaćivanju odgojnih sadržaja s novim znanjima o zaštićenim prirodnim vrijednostima i specifičnosti područja. – Glavni cilj suradnje jest da uvala Minerska uz Posjetiteljski centar sa stalnim postavom ,,Dodir rijeke i mora” postane centar stalnog druženja i edukacije predškolske i školske djece, odnosno mjesto gdje ćemo razmjenjivati znanje i iskustvo te uspostaviti temelje zaštite i očuvanja naše prirodne i kulturne baštine – istakla je ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije mr.sc. Anita Babačić Ajduk.