Održana Kick off konferencija Projekta Turistička valorizacija Kanala svetog Ante u Šibeniku

18. rujna 2012.

Danas je u Gradskoj vijećnici u Šibeniku, održana prezentacija Projekta turističke valorizacije Kanala sv. Ante u Šibeniku. Projekt su javnosti zajednički prezentirati nositelji i partneri na projektu, Javna ustanova Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko – kninske županije, Turistička zajednica Grada Šibenika i Regionalna razvojna agencija Šibensko – kninske županije.

Na samom početku, skupu se obratio župan Goran Pauk. Izrazio je zadovoljstvo načinom provođenja projekta i naglasio: „Posebno mi je drago što se projekt realizira u bliskoj suradnji s relevantnim institucijama na državnom, županijskom i gradskom nivou, uz izradu svih potrebnih dokumenata i studija. To je sporiji, ali jedini ispravan način za realizaciju ovakvih projekata. Ponosan sam što ćemo prostor koji desetljećima gledamo s rive, konačno spojiti s centrom grada, a neiskorišteni potencijal konačno staviti u funkciju.”

Voditeljica projekta, ravnateljica JUZPVŠKŽ, Anita Babačić Ajduk, opisala je građevinski dio projekta. U kanalu će biti izgrađena šetnica od uvale Dumboka do Tvrđave sv. Nikole. Uz stazu će biti postavljene svjetlosne markacije, klupe i kante za smeće. Na najatraktivnijim točkama bit će izgrađeni vidikovac i odmorište, na kojima će biti postavljene informacijske table i teleskop za panoramsko razgledavanje. Pristanište ispod špilje sv. Ante, u blizini morskog tunela, uredit će se u suradnji s konzervatorima. Primat će i manje turističke i putničke brodove i jahte. Posebno atraktivan dio projekta je izgradnja drvenog mosta duljine 150 metara do Školjića koji vodi do Tvrđave sv. Nikole. „Misao vodilja je bila urediti kanal na način da ničim ne narušimo njegovu izvornu prirodnu ljepotu. Kao biolozi, posebno se radujemo obnovi opožarenih područja i sadnji izvorne mediteranske vegetacije koja je na tom prostoru nekad rasla.“, istaknula je gđa. Babačić.

Građevinske radove pratit će kontinuirana promocija i odnosi s javnošću s ciljem da se nova destinacija predstavi građanima Šibenika, turističkim poduzetnicima i potencijalnim posjetiteljima. Cilj projekta je poboljšanje turističke infrastrukture i sustava upravljanja u svrhu razvoja i promocije selektivnih oblika aktivnog i kulturnog turizma te srodnih usluga na zaštićenim područjima. O turističkim i poduzetničkim potencijalima lokaliteta govorili su Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika, i Katarina Mrvica, savjetnica na projektu iz Regionalne razvojne agencije Šibensko – kninske županije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.433.485,54 EUR. Najveći dio u iznosu od 999.999,51 EUR (69,76 %) sufinancira EU iz IPA IIIC programa. Ostatak od 433.486,03 EUR sufinanciraju Šibensko – kninska županija (22%), Turistička zajednica Grada Šibenika (2,09%), Regionalna Razvojna agencija (0,92%), Ministarstvo turizma Republike Hrvatske (0,04%) i JUZPVŠKŽ (5,19%). Projekt se realizira u suradnji sa Državnim zavodom za zaštitu prirode i Šibensko – kninskom županijom. Završetak projekta predviđen je za rujan 2013. godine.