MedPAN 4. generalna skupština i radionica „Edukacija i podizanje svijesti o zaštiti prirode i okoliša u morskim zaštićenim područjima Sredozemnog mora“ u Vodicama

1. prosinca 2011.

Od 27. do 29. studenog u Vodicama je održana međunarodna radionica organizacije MedPAN na temu „Edukacija i podizanje svijesti o zaštiti prirode i okoliša u morskim zaštićenim područjima Sredozemnog mora“ .

MedPAN je mreža upravitelja morskim zaštićenim područjima na Sredozemlju s ciljem jačanja učinkovitosti upravljanja. Između ostalog u sklopu mreže MedPAN i inicijative Mediteranskog programa WWF-a „WWF-MedPO“, u tijeku je projekt „MedPAN South“ kojeg koordinira Ministarstvo kulture u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode uz lokalni projekti tim Udrugu „Sunce“  iz Splita, s ciljem poboljšanja učinkovitosti upravljanja zaštićenim područjima u Republici Hrvatskoj kroz pružanje podrške javnim ustanovama i mjerodavnim institucijama u razvoju Planova upravljanja za Nacionalni park „Brijuni“, „Kornati“, „Mljet“, Park prirode „Telašćica“ i „Lastovsko otočje“ te njihovo integriranje u postojeću međunarodnu Mrežu upravitelja zaštićenim morskim područjima Sredozemlja – MedPAN.

 Na radionici je sudjelovalo stotinjak predstavnika europskih i sjevernoafričkih zemalja Sredozemlja i to uglavnom upravitelja morskih zaštićenih područja na Sredozemlju, državnih i znanstvenih institucija te nevladinih udruga. Radionicu je uz predstavnike organizatora MedPAN, RAC/SPA i WWF Italy, otvorila ravnateljica Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture Kornelija Pintarić, gradonačelnica Grada Vodica Branka Juričev Martinčev te ravnatelj Nacionalnog parka „Kornati“ Neven Baus. Na radionici je predstavljen niz tematskih prezentacija s ciljem razmjene različitih iskustava oko upravljanja morskim zaštićenim područjima diljem Sredozemlja kao i primjeri podizanja svijesti o zaštiti prirode i okoliša svih zainteresiranih skupina vezanih za zaštićena područja.

Osim navedenog 30. studenog održana je i Generalna skupština organizacije MedPAN, a 1. prosinca održao se i 2. Koordinacijski odbor za bazu podataka morskih zaštićenih područja koja je u završnoj fazi prikupljanja podataka te će uskoro biti i uspostavljena.