Kućice za šišmiše

11. ožujka 2017.

Podržavanje populacija šišmiša – jedne od vrlo važnih, no unatoč tomu i najugroženijih skupina sisavaca – od velike je važnosti kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini. Njihovoj zaštiti možemo doprinijeti dobro osmišljenim edukativnim aktivnostima, pa su s tim ciljem udruge Bioteka i Tragus krajem 2016. pokrenule projekt “Građani znanstvenici: podržavanje populacija šišmiša šireg područja srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke”, sufinanciran sredstvima Nacionalnog parka Krka.

Glavni je cilj ovog projekta podržati populacije šišmiša srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke osiguravanjem novih, alternativnih skloništa te postaviti temelje za praćenje stanja populacija šišmiša tog područja.

Ovim se projektom potiče i koncept građanske znanosti. Građani znanstvenici su amateri koji u znanstvenom ili stručnom projektu dobrovoljno sudjeluju u prikupljanju podataka, njihovoj analizi i/ili pružanju informacija o rezultatima te tako pomažu znanstvenicima i stručnjacima u njihovim znanstvenim, stručnim ili istraživačkim projektima. Tako će šišmiše rijeke Krke proučavati osnovnoškolci, članovi udruga civilnog društva te vatrogasci iz lokalnih vatrogasnih društava, ali i predstavnici lokalne samouprave i javnih ustanova.

U veljači je provedena edukacija svih sudionika projekta koja je uključivala teme poput konzervacijske biologije (primjeri iz prakse zaštite šišmiša te upravljanja i praćenja njihovih populacija, informacije o koristima koje pružaju šišmiši i sl.), utjecaja urbanizacije na šišmiše i ponašanja šišmiša (njihova prehrana, način lova, migracije). Nakon toga je uslijedila izrada kućica za šišmiše i edukacija o metodologiji prikupljanja podataka o šišmišima u kućicama te slanju tih podataka stručnom timu projekta.

Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, kao jedan od sudionika ovog projekta postavit će dvije kućice za šišmiše uz tok rijeke Krke, na područjima iz svoje nadležnosti, a potom i pratiti stanje, prikupljati podatke i slati ih na daljnju obradu.

Svi rezultati ovog istraživanja bit će prezentirani na završnoj projektnoj svečanosti u srpnju u Nacionalnom parku Krka.