Kratak osvrt na uvrštenje tvrđave sv. Nikole u UNESCO

1. lipnja 2017.

U iščekivanju srpnja

„Obrambeni sustavi na teritoriju nekadašnje Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“

Tvrđava sv. Nikole predložena je za uvrštenje na UNESCO-ov popis lokaliteta svjetske kulturne i prirodne baštine koji je inicirao talijanski grad Bergamo u sklopu zajedničke kandidature „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“ u koju su uključene Italija, Hrvatska i Crna gora.

U Italiji su bili nominirani:  Begramao (Lombardia), gradske  fortifikacije; Peschiere del Garda (Veneto), gradske fortifikacije; Palmanova (Venezia  Giulia) gradske  fortifikacije; Venecija:  Arsenal, Tvrđava sv. Andrije u Lidu, Poveglia Octogon  i Alberoni Octogon

U Hrvatskoj su bile nominirani: Zadar, gradske fortifikacije; Šibenik, tvrđava sv. Nikole; Hvar,  gradske fortifikacije; Korčula,  gradske fortifikacije

U Crnoj Gori su bile nominirane: Herceg Novi, utvrda Mare; Kotor, gradske fortifikacije; Ulcinj, gradske fortifikacije

U svibnju 2017. završena je procedura evaluacije kandidature za upis na Popis svjetske baštine UNESCO-a Obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća. Konačna ocjena evaluatora predložila je od početno nominiranih 11 samo 6 gradova: Bergamo, Peschiera del Garda i Palmanova iz Italije, Zadar i utvrda sv. Nikole u Šibeniku i Kotor u Crnoj Gori.

Konačna odluka bit će donesena na zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a koje će se odvijati u Krakowu (Poljska) od 02. do 12. srpnja ove godine.

Važno je napomenuti da se ovim, dio područja značajnog krajobraza Kanal-luka u Šibeniku uključuje u zaštitnu buffer zonu budućeg UNESCO spomenika – tvrđave sv. Nikole.