Kanjon Čikole = prvorazredna atrakcija adrenalinskog turizma

27. listopada 2015.

Od 21 do 25. listopada 2015. održan je trening za vodiče za kanjoning i slobodno penjanje, uređeni su penjački smjerovi i trasa za kanjoning.

Edukaciju za planinarska društva s drniškog i šibenskog područja organizirala je JU Priroda Šibensko – kninske županije, a proveli stručnjaci iz SPK Marulianus iz Splita.

Nakon teorijskog dijela edukacije, odrađeni su praktični treninzi na strmcima 1500 metara uzvodno od mosta Pakovo Selo – Ključ, na desnoj strani kanjona rijeke Čikole. Tijekom trodnevnog kampa, stručnjaci su osmislili i opremili preko 40 penjačkih smjerova, u skladu s najvišim sigurnosnim i penjačkim standardima i sigurnosno su opremili 10 kilometara dugu kanjoning stazu.

Uz aktivnosti uređenja penjačkih smjerova, u tijeku su intenzivni radovi koji će atraktivni, ali široj javnosti dosad nepoznati kanjon Čikole pretvoriti u prvorazrednu atrakciju adrenalinskog turizma. Oni uključuju izgradnju šetnice, dva vidikovca i uređenje parkirališta za prihvat posjetitelja. Posebnu atrakciju predstavljat će 1,4 km dug zip line kojim će se posjetitelji prebacivati s jedne strane kanjona na drugu i postepeno spuštati prema rijeci. Aktivnosti u okviru projekta “Razvoj turizma na rubnim dijelovima Nacionalnog parka Krka” i radovi na uređenju penjačkih i kanjoning staza, šetnice, vidikovaca i zip line-a ulaze u završnu fazu.

Završetkom radova, kanjon Čikole će, uz atrakcije NP Krka i bogatu gastronomsku i kulturnu ponudu, postati okosnica razvoja turizma drniškog kraja.

Ukupna vrijednost projekta Razvoj turizma na rubnim dijelovima Nacionalnog parka Krka iznosi 632.133,51 EUR. Najveći dio u iznosu od 532.382,84 EUR (84,22 %) sufinancira EU iz IPA 2007 HR 16 I PO 001 Regional Competitiveness Operational Programme 2007-2013. Projekt provodi Grad Drniš, zajedno s partnerima; Turističkom zajednicom Grada Drniša, Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko kninske županije , Gradskim muzejom Grada Drniša i Javnom ustanovom Priroda Šibensko kninske županije. Predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci.