Interaktivna radionica DUPINOV PRIJATELJ na FOROu 2011.

3. rujna 2011.

Festival održivog razvoja obale i otoka Šibensko-kninske županije u organizaciji udruge Argonauta sa otoka Murtera i TZO Pirovac održan je 2. i 3. rujna 2011. u mjestu Pirovac pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH, Ministarsva mora, prometa i infrastrukture RH, Županije Šibensko-kninska, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije i Županijske komore Šibenik-HGK. Festival su prigodnim govorima otvorili zamjenik župana Zoran Smolić i državni tajnik u Ministarstvu turizma g. Željko Lenart.

Na festivalu je sudjelovala i Javna ustanova Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije s interaktivnom radionicom „DUPINOV PRIJATELJ“. Radionicu su vodili Hrvoje Zekanović prof., Tina Dragutin mag. biol.

Cilj radionice je bio upoznavanje djece školskog uzrasta s osnovnim činjenicama vezanim uz dupine. Kroz radionicu djeca su dobila osnovne spoznaje o pojmu „biološka raznolikost“ . Očuvanje bioraznolikosti je nužno za opstanak samog čovjeka. Neka prirodna područja se mogu opisati kao biološki raznolika, za razliku od biološki homogenih područja. Biološka raznolikost naglašava postojanje i važnost različitosti. Iako se danas kroz redovito obrazovanje često spominje da dupin kao i čovjek pripada sisavcima, često djeca ne znaju osnovne karakteristike te skupine organizama .

Ova radionica je imala za cilj upravo naglasiti velike sličnosti između dupina i čovjeka, a s druge strane razlike između dupina i riba. Radionica je kod polaznika iznimno dobro prihvaćena što su pokazali i rezultati kratkog završnog kviza, kojim su djeca provjerila svoja novostečena znanja o dupinu i njegovu načinu života.
Nakon završene radionice djeci su podijeljeni prigodni darovi i diploma o stečenom zvanju „Dupinov prijatelj“.