Godišnjica uvrštenja Tvrđave sv. Nikole na UNESCO popis – kreću građevinski radovi

9. srpnja 2018.

Točno na godišnjicu uvrštenja Tvrđave sv. Nikole na UNESCO popis, kreću građevinski radovi koji će omogućiti njezino posjećivanje

Prije točno godinu dana, na 41. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu, Tvrđava sv. Nikole upisana je na Popis svjetske baštine, kao dio cjeline „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“. Grad Šibenik taj dan postao je jedini u Hrvatskoj, a među rijetkima u svijetu, grad sa 2 UNESCO lokaliteta. Time je započelo novo poglavlje u upravljanju tvrđavom. Intenzivirane su aktivnosti s ciljem potpune revitalizacije, očuvanja i održive turističke valorizacije tog vrijednog spomenika kulture, a paralelno s tim i čitavog područja Kanala svetog Ante kao njezine Buffer zone. Kreću građevinski radovi (rekonstrukcija i sanancija pristaništa) i pristupne rampe koji će omogućiti posjećivanje Tvrđave.

Povodom godišnjice upisa Tvrđave sv. Nikole na Popis svjetske baštine UNESCO-a održana je tiskovna konferencija na kojoj su župan Goran Pauk i suradnici; ravnateljica JU Priroda mr. sc. Anita Babačić Ajduk i pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove dr. sc. Sanja Slavica Matešić, prezentirali dinamiku radova i provedenih aktivnosti u proteklih godinu dana kako bi tvrđava postala dostupna posjetiteljima.

Tijekom čitave godine organizirani su susreti, prezentacije i predavanja s ciljem promocije, edukacije i povezivanja na međunarodnoj razini. U Bergamu je potpisan sporazum o međunarodnoj suradnji institucija koje upravljaju lokalitetima koji su, kao „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.“, zajednički uvršteni na UNESCO popis. Tvrđava sv. Nikole je predstavljena na međunarodnim događanjima u više navrata – u listopadu 2017., na međunarodnoj konferenciji o upravljanju rizicima koja je održana u Hvaru, u Torinu u studenom na konferenciji o održivom upravljanju UNESCO lokalitetima, zatim u ožujku ove godine, na radionici mreže „Utvrđeni gradovi’’ koja je održana u Šibeniku, a ovih dana predstavljena i na 42. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu u Bahreinu.

Proces revitalizacije Tvrđave sv. Nikole pod UNESCO zaštitom prepoznala su i nadležna ministarstva. Ministarstvo kulture je, kroz Program zaštite kulturnog dobra i Program kulturnog razvitka tvrđavi odobrilo gotovo 600 tisuća kuna: Izrađen je konzervatorsko – tehnički elaborat obnove unutrašnjosti od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda, a u ovoj godini su ugovorena sredstva u iznosu 400.000,00 kn za realizaciju projekta koji će omogućiti sigurno posjećivanje čiji se početak očekuje kroz mjesec dana.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je projekt vrijedan 2.6 milijuna kuna za izradu dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju tvrđave, te 26 mil kn za buffer zonu kroz projekt Turistička valorizacija kanala sv. Ante – 2.faza. Ministarstvo Državne imovine dodijelilo je Šibensko- kninskoj županije na korištenje u periodu od 40 godina prostor bivše vojarne Minerska.

Provedena su arheološka istraživanja u kliještima tvrđave i podvodna istraživanja u području mula. Izrađen projekt uređenja prihvatnog centra na otočiću Školjiću. U tijeku je javni natječaj za izradu kompletne projektne dokumentacije, a u pripremi je i natječaj za izradu plana upravljanja.

Glavni pokretači svih aktivnosti su Šibensko – kninska županija i Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije. Od proglašenja tvrđave sv. Nikole UNESCO lokalitetom, Šibensko-kninska županija je za građevinske i istražne radove osigurala preko 1.5 milijuna kuna. Također je potrebno naglasiti da Šibensko-kninska županija sufinancira sve navedene EU projekte.

Danas, točno na godišnjicu upisa Tvrđave sv. Nikole na Popis svjetske baštine UNESCO, s ponosom je najavljen početak građevinskih radova vezanih za rekonstrukciju i sanaciju pristaništa i pristupne rampe. Izvođenje radova u potpunosti financira Šibensko – kninska županija u iznosu od 1,23 milijuna kuna. Radove u trajanju od 120 dana izvodi tvrtka Tonikom, Dubrovnik. Po završetku ovih radova te radova na projektu sigurnosti financiranog od strane Ministarstva kulture stvorit će se preduvjeti za omogućavanje morskog ulaza u Tvrđavu svetog Nikole. Ulažu se veliki napori kako bi sljedeće sezone Tvrđava bila spremna za posjećivanje s morske strane.