Godišnji sastanak projekta “Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru”

4. ožujka 2022.

Predstavnici Javne ustanova Priroda Šibensko-kninske županije sudjelovali su na godišnjem sastanku projekta “Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru” koji se održao u Zadru 01. ožujka 2022.

Masovni pomori plemenite periske u Sredozemlju zabilježeni su još 2016. g., a u Jadranskom moru bilježimo ih od 2019.g. Zbog dramatičnog pada populacije, periska je za samo godinu dana dobila status kritično ugrožene vrste u Hrvatskoj. Projekt „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru provodi se 2020.g. Koordinator projekta na razini RH je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U provedbu projekta uključeni su brojni znanstvenici i stručnjaci uključujući i 23 partnera iz tri regije – sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana.

Godišnji sastanak partnera projekta, koji je ušao u treću godinu provedbe, održan je 1. ožujka na Sveučilištu u Zadru. Na sastanku je sudjelovalo 46 sudionika iz 27 institucija, uključujući i sudjelovanje stručnjaka iz Španjolske.

Koordinatori aktivnosti projekta „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“ po regijama  – Javna ustanova „More i krš“ (za južni Jadran), Javna ustanova Park prirode „Telašćica“ (za srednji Jadran) i Javna ustanova Nacionalni park „Brijuni“ (za sjeverni Jadran)  prezentirali su aktivnosti očuvanja plemenite periske koje su dosad proveli u suradnji s ostalim partnerima. Predstavnici Aquariuma Pula i Hrvatskog veterinarskog instituta predstavili su svoj rad vezan za ex-situ očuvanje plemenite periske u Jadranu, dok su stručnjaci sa španjolskog Instituta za očuvanje mora i morskih znanosti IMEDMAR-UCV predstavili iskustva vezana za rad na očuvanju plemenite periske u Španjolskoj. Ustanovljeno je da u Jadranu živi svega nekoliko (cca. 6) odraslih jedinki te da u kontroliranim uvjetima živi jedna odrasla periska (24 i pol mjeseca) koja predstavlja i najduže živućeg školjkaša u karanteni. Jedinka je bila zaražena, no danas je najvjerojatnije izliječena od parazitske infekcije. Uz nju, u karanteni Aquariuma Pula obitava još 18 juvenilnih periski koje zasad dobro napreduju. Na sastanku su predstavljeni dokazi da se u južnom dijelu Jadrana sve češće pronalazi druga vrsta periske, Pinna rudis, koja je posljednji put zabilježena prije čak 100 godina. U pronađenim kolektorima za periske pronađeno je mnogo vrsta od kojih su neke invazivne: mješčićnica (Styela plicata) i školjkaš (Pinctada radiata), a znanstvena analiza nekih vrsta trpova pronađenih na kolektorima otkrila je novu vrstu bakterije, za koju je predložen naziv Mycobacterium pinnae adriaticum.

Tijekom rasprave sudionici su se osvrnuli na izazove s kojima su se susreli te dali prijedloge rješenja za unaprjeđenje daljnjih aktivnosti. Istaknuta je važnost nastavka provedbe aktivnosti u svrhu očuvanja plemenite periske u Jadranu te važnost međunarodne suradnje stručnjaka i daljnjeg uključivanja šire javnosti u provedbu aktivnosti kroz projektnu suradnju i u narednom razdoblju. Ovim projektom je senzibilizirana javnost koja se direktno uključila dojavom otkrivenih lokacija s periskama, ali i direktnom logističkom pomoći na terenu.

Partneri će nastaviti s aktivnostima predviđenim do 2025., a daljnji napredak će se usmjeriti na potragu te zaštitu živih i potencijalno otpornih jedinki u prirodi, poticanje građanskog uključivanja, zajedno s uspostavom kvalitetne međunarodne suradnje.