Evaluatorska misija UNESCO-a na tvrđavi sv. Nikole

29. rujna 2016.

U svrhu prosudbe Kandidature „Obrambeni sustav Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17.st. na prostoru nekadašnje Mletačke Republike“ za upis na Popis svjetske baštine UNESCO je 14. rujna 2016. godine proveo evaluatorsku misiju na tvrđavi Sv. Nikole.

Primarni cilj misije bio je da ocjeni cjelokupno stanje očuvanosti kulturnog dobra, a uključivala je sveobuhvatni posjet kulturnom dobru odnosno razgledavanje tvrđave sv. Nikole i zaštitne buffer zone – Kanala sv. Ante.

Postupak kandidiranja tvrđave sv. Nikole za UNESCO-v Popis svjetske baštine  inicirala je Republika Italija, a kao ravnopravni partneri uključili su se Hrvatska i Crna Gora, a sama kandidatura obuhvaća kulturna dobra raznovrsnih fortifikacijskih osobitosti u jedanaest gradova. Evaluatorska misija započela je 11. rujna 2016. godine u Veneciji, a u Hrvatskoj je boravila od 13. do 16. rujna 2016. godine. Organizacija misije kroz Hrvatsku bila je u nadležnosti Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine uz stručnu suradnju nadležnih konzervatorskih odjela.

U Šibeniku je evaluatorska misija boravila 14. rujna gdje su domaćini bili Šibensko-kninska županija i Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije.

Početkom rujna na tvrđavi sv. Nikole izvršeni su radovi čišćenja i uklanjanja stabala, žbunja i trave sa plašta vanjskih zidova i platoa za što je Šibensko-kninska županija izdvojila 245 tisuća kuna što je zasigurno doprinijelo pozitivnom dojmu očuvanosti tvrđave.

Evaluatorska misija tek je jedan od koraka prosudbe zadovoljavanja zahtjevnih UNESCO-vih kriterija za upis, a rezultat će biti poznat u lipnju 2017. godine.