“Diverterra” u Šibeniku

3. svibnja 2021.

,,Diverterra”je edukativno-informacijski projekt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koji ima i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje te Grada Zagreba. Postavljanje izložbe i provođenje edukacije planirano u Gradskoj knjižnici ,,Juraj Šižgorić”  2020. g. morali smo otkazati zbog zatvaranja prouzrokovanog  pandemijom koronavirusa.

Mobilna komponenta Informacijsko-edukativnog centra zamišljena je kao prenosiva izložba s multimedijalnim i hologramskim sadržajima u proširenoj stvarnosti na tabletima, panelima, uz korištenje didaktičkih pomagala te kroz popratne radionice koja će djeci predškolske (4-5 godina) i mlađe školske dobi (6-8 godina) omogućiti približavanje odabranih tema koje narativno predstavljaju animirani likovi 7 životinja – avatara – jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela.

7 je modula, a svaki modul obrađuje jedno područje:
Modul 1: „Uvriježeni način života“
Modul 2: „More“
Modul 3: „Slatkovodni ekosustavi“
Modul 4: „Šumski ekosustavi“
Modul 5: „Krški i planinski ekosustavi“
Modul 6: „Krški i planinski ekosustavi“
Modul 7: „Održivi razvoj: Moć pojedinca i moć zajednice“

Ukupan broj tema unutar svih modula zajedno: 29 prikazanih kroz grafiku, animaciju, naraciju.

Dio mobilne izložbe čine i različita didaktička pomagala (bojanka, puzzle, „hotel“ za kukce) koja dodatno približavaju sadržaj djeci. Ona osiguravaju edukativnu interakciju s djecom prije ili nakon izložbe.

Kako su sve edukativne aktivnosti vezane uz on-line edukacije ili edukacije na otvorenom, ove godine, sukladno mjerama propisanim od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i odlukama Stožera civilne zaštite  ŠKŽ, u mogućnosti smo i imamo dopuštenje organizirati ovu izložbu na otvorenom, poštujući sve propisane mjere.

Izložba će biti postavljena ispred kluba ,,Azimut” u Šibeniku, dakle na otvorenom, na travnjaku ispred samog kluba, poštujući udaljenosti propisane mjerama, kao i dezinfekciju svih materijala kojima će se djeca služiti (paneli, bojice i puzzle, kao tableti). Izložba  će biti organizirana prema vrtićkim skupinama na način da se ne miješaju 2 različite grupe djece, uz pratnju teta i uz jednog edukatora JU Priroda Šibensko-kninske županije, u jutarnjim satima od  03. do 15. svibnja 2021. prema unaprijed dogovorenom rasporedu. Za sve ostale zainteresirane od 4 do 8 godina, također smo planirali termina u 12:00 i u 13:00 sati po prethodnoj najavi, te za vikend u 10:00 i u 11:30

Planirano je da svaki posjet izložbi uz radionicu od strane jedne skupine djece ne bude duži od 60 min, a preporučena veličina grupe je 25 osoba.