Čudesan svijet ptica u Gradskoj knjižnici ,,Juraj Šižgorić” u Šibeniku

11. svibnja 2021.

Izložba ,,Čudesan svijet ptica NATURA 2000 Krka i okolni plato“  u sklopu Festivala znanosti 2021.

donosi fotografije najugroženijih vrsta ptica  s popisa NATURA 2000 uključenih u Crvenu knjigu ptica Hrvatske

U ponedjeljak, 10.05.2021 s početkom u 12 sati, u Gradskoj knjižnici ,,Juraj Šižgorić“ u Šibeniku, u sklopu Festivala znanosti 2021. otvorena je izložba  ,,Čudesan svijet ptica NATURA 2000 Krka i okolni plato“. Organizatori ove izložbe su Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije i Ornitološko društvo ,,Brgljez kamenjar“. Izložbu čini serija od 10 fotografija nastalih tijekom realizacije monitoringa ptica u sklopu projekta ,,NATURA DRNIŠ – održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“. Izložba je u studenom i prosincu 2019. bila postavljena u foajeu Kino i kazališne dvorane „Ivana Meštrovića” u Drnišu prilikom predstavljanja rezultata monitoringa te u Kninskom muzeju u ožujku i travnju 2021.

Jedna od projektnih aktivnosti koja se odnosi na zaštitu i očuvanje staništa pod ekološkom mrežom Natura 2000 je monitoring ptica, a provela ga je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, partner na ovom projektu, u suradnji s Ornitološkim društvom ,,Brgljez kamenjar“.

Projekt monitoringa ptica je proveden 2019. na području ekološke mreže Natura 2000 Krka i okolni plato kojim upravlja Javna ustanova Priroda Šibensko – kninske županije, a koje je od iznimne važnosti za ptice . Aktivnosti monitoringa odnose se na prebrojavanje i mjerenje brojnosti i rasprostranjenosti vrste ili staništa ptica kroz vremenski period od 12 mjeseci, kako bi se obuhvatili svi godišnji ciklusi i životne navike ptica u različitim godišnjim periodima.

Ravnateljica ustanove, mr.sc. Anita Babačić Ajduk, zahvalivši svima uključenim u ovaj projekt, kao i organizatorima Festivala znanosti 2021. naglasila je između ostalog: ,, Javna ustanova Priroda upravlja s ogromnim područjem ekološke mreže Natura 2000 u Šibensko-kninskoj županiji, a svako održivo upravljanje zaštićenim područjima mora biti utemeljeno na znanosti.”

Ivica Lolić, autor fotografija i koautor izvješća o provedenom monitoringu ptica respektabilni je hrvatski ornitolog i fotograf te stručni suradnik Zavoda za ornitologiju HAZU.,,Područje Promine iznimno je važno za surog orla koji u Hrvatskoj ima status kritično ugrožene vrste i za zmijara sa statusom ugrožene gnijezdeće populacije, kanjon rijeke Guduće  je bogat s ornitološkog aspekta za populaciju gnjezdarica i zimovalica” , istaknuo je autor.

Pored iznimno zanimljive izložbe, koja je već pobudila interes javnosti predstavljena je i interaktivna knjiga koja u sebi inkorporira zvučne i slikovne efekte na temu drniške prirodne baštine.

Izložba će biti otvorena do kraja svibnja u radno vrijeme knjižnice.