3. WWF-ova konferencija Parkova dinarskog luka na Brijunima

20. listopada 2014.

Održivi turizam kao prioritet za zaštićena područja regije Dinarskog luka

WWF već tri godine provodi projekt “Parkovi Dinarskog luka” kroz koji je stvorena mreža 82 zaštićena područja iz osam zemalja regije – Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. U sklopu tog projekta dosad su održane dvije međunarodne konferencije u Banja Luci i Budvi, a na ovogodišnjoj na Brijunima, na kojoj se okupilo 150 sudionika iz 13 europskih zemalja koji su razgovarali na temu održivog turizma u zaštićenim područjima sudjelovala je i naša Javna ustanova.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati procjene dobrobiti ekosustava u parkovima koju je WWF u posljednje dvije godine proveo u 57 parkova regije, od kojih u 18 hrvatskih. Istaknuto je kako su najveći ekonomski iskoristivi resursi u parkovima turizam, komercijalna upotreba vode, šume i zaposlenje.
WWF je zaključio kako je voda značajan resurs u regiji koji se mora održivo koristiti, dok je  turizam prepoznat kao glavni izvor prihoda, ali treba paziti da ne bude masovni, već  održivi.
Regiju Dinarskog luka krasi bogatstvo prirodnog kapitala i WWF ju je identificirao kao mjesto od globalne važnosti za biološku raznolikost. Riječ je o najbogatijem području vodom na Sredozemlju u kojem se nalazi najdublja vertikala na svijetu u NP Sjeverni Velebit, najveća europska prašuma Peručica u NP Sutjeska, drugi najdublji kanjon na svijetu – kanjon rijeke Tare. Regija se ponosi zdravim populacijama velikih zvijeri poput medvjeda, risa ili vuka, a dom je i za više od 5000 jedinstvenih vrsta.

“WWF vjeruje da su zaštićena područja od temeljne važnosti za zaštitu čarobne prirodne baštine u regiji i da ljudima donose korist. Uz asocijaciju Parkovi Dinarida zaštićena područja će biti još učinkovitija u postizanju ove važne misije”, izjavio je direktor WWF-ovog Mediteranskog programa Paolo Lombardi.

Treća WWF-ova međunarodna konferencija “Parkovi Dinarskog luka” završila je studijskim putovanjem u Motovunsku šumu gdje su sudionici upoznati sa sustavom upravljanja zaštićenim područjima u Hrvatskoj.